Apasati pe imagini pentru vizualizare
Statuia lui Matei Corvin a fost dezvelita in anul 1902 in piata centrala a Clujului, devenind de-a lungul timpului unul din semnele distinctive ale orasului. Monumentul a fost finantat prin subscriptii publice si a fost realizat de sculptorul Janos Fadrusz. Arhitectul Lajos Pakey a realizat proiectul soclului statuii, reprezentand un bastion al zidului cetatii Clujului.
Monumentul este compus dintr-o statuie ecvestra a regelui Matei Corvin, in fata caruia sunt plasate urmatoarele 4 statui (de la stanga spre dreapta): Pavel Chinezu (Kinizsi Pal; comitele de Timis), Blasiu Magyar (Magyar Balazs; batranul conducator al mercenarilor lui Matei Corvin - faimoasa Armata Neagra), Stefan Szapolyai (Szapolyai Istvan; palatinul - viceregele de atunci a Ungariei), Stefan Bathory (Bathory Istvan; voievodul de atunci al Transilvaniei).
Pe soclu s-a aflat pentru un timp (intre 1902-1918 sau intre 1940-1944) inscriptia maghiara Matyas Kiraly (Regele Matei), inlocuita ulterior (pe motiv de conciliere interetnica) cu inscriptia latina Mathias Rex (Regele Matei).
Dedesubtul acestei inscriptii exista o placa metalica pe care este redat un citat dupa Nicolae Iorga: "Biruitor in razboaie, invins numai la Baia de propriul sau neam, cand incerca sa invinga Moldova nebiruita".
Statuia lui Matei Corvin este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Cluj Napoca
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 46.772437,23.58799
Muzeul Szervatiusz este situat in centrul municipiului Cluj Napoca, Piata Unirii nr. 15-16. Este un muzeu particular ce apartine parohiei romano-catolice, fiind deschis in amintirea sculptoului Szerva
Casa Filstich din Cluj Napoca este un monument arhitectural ce dateaza din secolele XVI-XVII, fiind asezata in vestul Pietei Unirii.
Edificiul a fost inaltat de catre familia Filstich, apartenenti ai
Parohia Bisericii Reformate cu doua turnuri a fost construita in anul 1872, dupa planurile arhitectului Hottner Ferdinand. Aceasta se afla langa biserica.
In anul 1912 cladirea a fost supraetajata,
Castelul Bánffy, Bonţida. Atmosferă fascinantă, plină de istorie: vizitaţi-ne!
Considerat în epoca sa de glorie Versailles-ul Transilvaniei, Castelul Bánffy se află la o distanță de 30 km
Teatrul National si Opera Romana si-au deschis portile, odata cu prima reprezentatie in limba romana, la 14 mai 1919, ca expresie a renasterii spirituale care a urmat Unirii Transilvaniei cu Romania d
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.