Apasati pe imagini pentru vizualizare
Construita la inceputul secolului al XIX-lea, cladirea Muzeului Unirii din Iasi apartine stilului arhitectural neoclasic, constituind un important punct de atractie atat pentru localnici cat si pentru turisti, intrucat a fost resedinta domnitorului Alexandru Ioan Cuza si a regelui Ferdinand.
De-a lungul timpului, cladirea fost locuita de mai multe familii boieresti cunoscute din Moldova: Cetargi, Paladi, Cantacuzino-Pascanu, Ghica.
Intrucat palatul a fost locuit pentru 4 ani de domnitorul Al. I. Cuza, si-a pastrat numele de Palatul Cuza.
Intre anii 1886 - 1937 cladirea a reprezentat proprietatea Societatii Creditului Urban din Iasi, urmand sa intre in posesia statului. A fost declarata monument istoric, iar la etajul casei s-a amenajat la indelmnul lui Nicolae Iorga, muzeul "Palatul Cuza-Voda".
Atfel, Muzeul Unirii, deschis la 24 ianuarie 1859 a adunat colectii importante privind istoria Unirii Principatelor Romane, curpinzand tema dublei alegeri, detalii despre oamenii Unirii si politica reformatoare a domnitorului Al.I. Cuza.
Etajul muzeului cuprinde apartamentele domnesti si principalele destinatii ale locuintei princiare de la jumatatea secolului al XIX-lea: cabinetele de lucru ale Domnitorului, sufrageria, salonul, salonul Doamnei, camera de biliard si un dormitor.
Printre exponatele de valoare din Muzeul Unirii se numara: documente, carte rara, harti vechi, fotografii, costume, arta decorativa, mobilier, portelan, argintarie, ceasuri, corpuri de iluminat, covoare, ce au apartinut familiei domnitoare Cuza, dar si aristocratiei perioadei. Un alt punct de atractie este si colectia de monede vechi si medalii.
Muzeul Unirii adaposteste pe langa activitatile obisnuite, programe de pedagogie muzeala, serate muzicale, simpozioane, congrese si lansari de carte.
Muzeul Unirii din Iasi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Muzeul Unirii din Iasi
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Iasi
Coordonate GPS: 47.1674614,27.5791759
Biserica de lemn din Bradicesti (comuna Dolhesti) a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004.
A fost construita in anul 1691 si este localizata in cimitirul satului
Cladirea ridicata intre anii 1930-1934, a fost proiectata de arhitectul Constantin Jotzu si construita de inginerul Emil Prager. Initial, cladirea trebuia sa fie sediul Fundatiei Universitare Ferdinan
Casa Memoriala Mihail Sadoveanu se afla pe dealul Copoului din Iasi si a devenit muzeu la data de 8 noiembrie 1980, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea scriitorului.
In acesta casa, Sado
Lacul Ezareni este un lac de baraj artificial din Podisul Central Moldovenesc, pe teritoriul satului Horpaz din comuna Miroslava (judetul Iasi). Are o suprafata de 47 hectare si este construit pe
Sinagoga Mare din Iasi este situata pe strada Sinagogilor nr. 1, fiind construita intre anii 1657 - 1671. Ridicata in stilul ritului sefard si a celui askenad, singoga este cel mai vechi edificiu de c
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.